Foto: z otevřených zdrojů
Jedná se o velmi nebezpečného škůdce, protože se živí šťávou z rostliny, po které začnou její listy žloutnout a zasychat.
Roztoč pavouk představuje vážnou hrozbu pro okurky pěstované ve volné půdě i ve skleníku. Je to velmi nebezpečný škůdce, protože se živí rostlinnou šťávou a způsobuje žloutnutí a zasychání listů.
Všimnout si roztočů může být poměrně obtížné. Jde o to, že jsou velmi malí. Obvykle k rozpoznání, že se škůdce již usadil na okurkách, napomáhá přítomnost pavučiny, která tento hmyz opouští. Nejčastěji se roztoč pavouk objevuje při husté výsadbě a vysoké vlhkosti.
Chcete-li, aby roztoč pavouk navždy zapomněl na cestu k vašemu záhonu, nejlepší, co můžete udělat, je postříkat okurky roztokem čpavkového alkoholu. Pro jeho přípravu vezměte 1 kbelík vody (10 litrů) a přidejte 40 ml lékárenského prostředku. Nejdůležitější je, aby po takovém postřiku zůstaly okurky bezpečné ke konzumaci.
Pokud roztoč pavouk přesto napadne vaše výsadby, zkuste ho zahnat roztokem česneku. Vezměte 500 g rozdrceného česneku na 3 litry vody. Nechte louhovat 5 dní na teplém místě a poté sceďte. Před pěstováním rostlin 60 g tohoto nálevu zřeďte v 10 litrech vody a přidejte 50 g obyčejného mýdla. Díky mýdlu roztok lépe přilne k listům.
Je třeba poznamenat, že okurky jsou velmi citlivé na pokles teploty vzduchu. Tato zelenina nemá ráda, když se denní a noční teploty prudce liší. Právě to nejčastěji způsobuje výskyt pavoučků.