Foto: z veřejných zdrojů
Pijte zelený čaj se zdrojem vitaminu C pro zvýšení obsahu antioxidantů
Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů, ale maximální užitek z něj získáte pouze tehdy, když ho budete pít ve správnou dobu. Pak má na organismus nejúčinnější účinky. Tvrdí to internetové stránky Jíst dobře.
Kdy pít zelený čaj
Odbornice na výživu Joy Dubostová odhalila, že zelený čaj je ideálním nápojem, který neobsahuje kalorie ani cukr a je zdrojem antioxidačních rostlinných látek, které jsou zdraví prospěšné.
Čaj je nejlepší pít nalačno, protože pokud se pije s jídlem, může narušovat vstřebávání železa. Pití zeleného čaje v tuto dobu znamená, že prospěšné katechiny získáte hned ráno.
Pro zvýšení obsahu antioxidantů pijte zelený čaj se zdrojem vitaminu C.
Studie ukazují, že bílkoviny, vláknina a některé minerály mohou zhoršovat biologickou dostupnost flavonoidů. To vše proto, že se mohou zdržovat ve složkách (např. vláknině) potravy a v podstatě je před tělem během trávení „schovávat“.
Mezi jídly
Pití čaje s jídlem může mít opačný účinek: třísloviny jsou chemické látky, které vytvářejí trpkou chuť čaje a mohou narušovat vstřebávání železa.
Železo je minerál obsažený v potravinách a je součástí červených krvinek, které jsou mimo jiné zodpovědné za dodávání kyslíku do buněk pro udržení energie.
Z tohoto důvodu je nejlepší pít zelený čaj alespoň dvě hodiny před jídlem nebo po něm, aby se antioxidanty maximálně vstřebávaly.
Po jídle
Pro některé je pití zeleného čaje skvělým způsobem, jak zakončit jídlo. Třísloviny obsažené v čaji však mohou narušovat vstřebávání živin, například železa, což je v případě rizika jeho nedostatku škodlivé.
Třísloviny se mohou v trávicím traktu vázat na železo z rostlinných zdrojů (nehemové železo) a ztěžovat jeho vstřebávání v těle. Nejlepší je počkat několik hodin a místo toho si vychutnat šálek čaje mimo dobu jídla.
Co se stane, když budete pít večer
Pro mnoho lidí je doušek čaje relaxačním rituálem před spaním. Zelený čaj však obsahuje kofein – asi 30 miligramů (mg) v jednom šálku. To je sice méně než u kávy, ale může narušit vaši schopnost usnout nebo udržet spánek, zejména pokud jste na kofein citliví.
V takovém případě by byl vhodnější čaj bez kofeinu, například heřmánkový.
Tipy pro maximalizaci vstřebávání antioxidantů
Chcete-li ze svého šálku čaje vytěžit co nejvíce, řiďte se následujícími tipy:
- Vařte čaj ve vroucí vodě (100 °C) po dobu až 4 minut.
- kombinujte zelený čaj s potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou pomeranče, citrony nebo jahody, které mohou zlepšit vstřebávání antioxidantů z nápoje.
- Přidání mléka do zeleného čaje může snížit jeho antioxidační kapacitu. Ti, kteří chtějí maximalizovat jeho blahodárné účinky, si nejlépe vychutnají zelený čaj bez kravského nebo sójového mléka.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.