Foto: z veřejných zdrojů
Když vás bolí v krku, sliznice orofaryngu je zanícená, podrážděná a citlivá.
Lékaři a odborníci na výživu pojmenovali kategorie potravin, kterým byste se měli při bolestech v krku vyhnout, abyste urychlili rekonvalescenci a minimalizovali nepříjemné pocity. RBC-Ukrajina uvádí, jakým potravinám byste se měli při tomto problému vyhnout.
Proč je důležité hlídat si stravu při bolestech v krku?
Když vás bolí v krku, sliznice orofaryngu je zanícená, podrážděná a citlivá. Mechanické, chemické nebo tepelné působení může tyto pocity zhoršit. Výběr správných potravin vám umožní:
Snížit podráždění
Vyhněte se potravinám, které mohou „poškrábat“ nebo chemicky napadnout zanícenou sliznici.
Omezte zánět
Některé potraviny mohou zvyšovat zánět v těle.
Usnadněte si polykání
Upřednostňujte měkké a tekuté potraviny.
Dodejte tělu živiny
Je důležité udržet si imunitu i přes nepříjemné pocity.
Potraviny, kterým se vyhnout při bolestech v krku
Pikantní a slaná jídla
To je asi nejzřetelnější nepřítel zaníceného krku. Chilli papričky, zázvor, česnek, hořčice, křen a další pálivé koření obsahují látky, které vyvolávají pocit horka a mohou velmi dráždit sliznici krku, zvyšovat bolest a zánět.
Dokonce i zdánlivě prospěšný česnek a zázvor, které se často doporučují při nachlazení, mohou v syrové podobě a ve velkém množství podrážděnému hrdlu škodit. Lepší je používat je v malém množství v odvarech nebo polévkách, kde se jejich štiplavost zmírní.
Kyselé potraviny a nápoje
Citrusové plody (citrony, pomeranče, grapefruity), rajčata, ocet a výrobky na bázi octa (kečup, některé omáčky), stejně jako sycené nápoje a některé džusy (zejména ty s vysokou kyselostí) mohou zvýšit podráždění sliznice hrdla. Kyselina působí jako abrazivum, způsobuje pálení a nepříjemné pocity. I zdánlivě zdravý pomerančový džus je třeba ředit vodou nebo nahradit neutrálnějšími nápoji.
Tvrdé, suché a křupavé potraviny
Z jídelníčku je třeba vyřadit vše, co může „škrábat“ nebo mechanicky poškozovat zanícený krk. Do této kategorie patří např:
- Drobky, chipsy, krekry, popcorn.
- Syrová zelenina a ovoce s tvrdou slupkou (jablka, mrkev, tvrdé hrušky). Je lepší je upéct, uvařit nebo udělat pyré.
- Tvrdé maso nebo suché sušenky.
- Ořechy, semena, semínka.
Velmi horké nebo velmi studené potraviny a nápoje
Extrémní teploty mohou způsobit šok podrážděným sliznicím. Velmi horký čaj nebo polévka mohou pálit hrdlo a zvyšovat bolest a zánět. Příliš studené nápoje, zmrzlina nebo ledové dezerty mohou způsobit vazospasmus a dočasné znecitlivění, které se zdá být úlevou, ale pak může vést ke zvýšení bolesti. Optimální teplota jídla a pití je teplá nebo pokojová.
Mléčné výrobky (pro některé lidi)
Mléčné výrobky jsou sice zdrojem bílkovin a vápníku, ale u některých lidí mohou zvýšit produkci hlenu a hlenu, což zvyšuje pocit ucpaného krku a může způsobit další potíže. Tento účinek je individuální, proto se vyplatí sledovat reakci svého těla. Pokud zjistíte, že mléčné výrobky stav zhoršují, je lepší se jich dočasně vzdát.
Kofeinové nápoje a alkohol
Kofein obsažený v kávě, silném čaji a některých sycených nápojích, stejně jako alkohol, jsou diuretika, což znamená, že pomáhají vylučovat tekutiny z těla. To může vést k dehydrataci, která následně vysušuje sliznice, což způsobuje ještě větší podráždění a bolest v krku. Během nemoci je důležité udržovat dostatečnou hydrataci.
Příliš sladké potraviny
Nadměrné množství cukru může nejen dráždit hrdlo, ale také potlačovat imunitní systém, což je během nemoci velmi nežádoucí. Sladké perlivé nápoje, sladkosti, dorty a jiné zákusky byste měli odložit, dokud se plně neuzdravíte.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.