Foto: z otevřených zdrojů
Jedním z největších problémů tohoto výrobku je vysoký obsah sodíku.
Ačkoli se tvaroh zdá být ideální volbou, není bez nevýhod. Odborníci varují před nebezpečími, kterých si mnoho lidí není vědomo. Kdo by neměl jíst sýr cottage a proč, vysvětluje Onet.
Jaká jsou nebezpečí zakysaného mléčného tvarohu?
Jedním z největších problémů tohoto výrobku je vysoký obsah sodíku. Jedno balení (cca 200 g) může obsahovat více než 1 g soli, což je až 20 % doporučené denní dávky.
Přitom mnozí z nás toto množství překračují při snídani a obědě. Nadbytek soli ve stravě může vést k vážným zdravotním následkům, jako je hypertenze, přetížení ledvin nebo zvýšené riziko srdečních onemocnění.
Lidé, kteří pravidelně konzumují tento sýr, by měli věnovat pozornost jeho složení a omezit ve svém jídelníčku jiné zdroje sodíku.
V klasické verzi obsahuje toto mléko nasycené tuky, které v nadbytku mohou zvyšovat hladinu špatného LDL cholesterolu a zvyšovat riziko aterosklerózy.
Alternativně jsou k dispozici „light“ varianty, ale u těchto výrobků je snížení obsahu tuku často na úkor chuti a konzistence a někdy zahrnuje přídavek zahušťovadel.
Kolik vápníku je v tvarohu?
Za zmínku stojí také to, že obsah vápníku v tvarohu není tak vysoký. V porovnání s přírodním jogurtem, kefírem nebo zrajícími sýry (např. parmezánem nebo fetou) tento výrobek zaostává.
Pro lidi, kterým záleží na silných kostech a zdravých zubech, nemusí být jako primární zdroj této cenné složky tou nejlepší volbou.
„Tento sýr lze konzumovat při rozumné stravě, bez zvláštních omezení, pokud není přítomna intolerance laktózy, alergie na kasein nebo potíže jiného původu,“ vysvětluje klinická nutriční specialistka Milena Nosek.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.