Chřestová mozaika: recept na elegantní svačinu, která překvapí hosty

Foto: z veřejných zdrojů

Předkrm z chřestové mozaiky – příklad toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné gastronomické kouzlo

Když se na záhonech a trzích objeví šťavnatý zelený chřest, je čas využít příležitosti a překvapit své blízké pokrmem, který v sobě spojuje jednoduchost surovin a estetiku restaurace.

Předkrm Chřestová mozaika popsaný na stránce Ripaille Social Club je nejen elegantním doplňkem stolu, ale také skutečným gastronomickým zážitkem.

Recept

Složení:

  • Zelený chřest 1 svazek
  • Nora (mořská řasa) 10 listů
  • Rýžový ocet 1 polévková lžíce. litr
  • Olivový olej 1 polévková lžíce
  • Sójová omáčka 1 polévková lžíce
  • Sýr Ricotta (nebo nízkotučný smetanový sýr) 1 polévková lžíce.
  • Sůl
  • Pepř

Vaření

  1. Odřízněte spodní tvrdé části stonků chřestu (asi 2-3 cm).
  2. Chřest vařte 3 minuty v osolené vroucí vodě – zachováte tak jeho jemnou strukturu a jasně zelenou barvu.
  3. Ihned po uvaření přendejte chřest do mísy s ledovou vodou nebo pod tekoucí studenou vodu, aby se tepelná úprava zastavila.
  4. Smíchejte rýžový ocet, olivový olej a sójovou omáčku do hladké emulze. Vznikne tak aromatická zálivka, která dodá pokrmu orientální nádech.
  5. Oddělte měkké konce chřestu (asi 4-5 cm). Zbylé stonky potřete připraveným dresinkem.
  6. Poté zabalte několik stonků najednou do navlhčených norských listů a pevně je přitiskněte. Postup opakujte, dokud nezabalíte všechen chřest.
  7. Když jsou všechny minizávitky hotové, naskládejte je na jeden velký list nor’easteru a pevně je stočte jako klobásu. Vše zabalte do potravinářské fólie, abyste zajistili tvar, a dejte na 1 hodinu do lednice.
  8. V mixéru nebo ponorným mixérem ušlehejte špičky chřestu s ricottou. Přidejte několik lžic vody do požadované konzistence – dresink by měl být krémový, ale ne příliš hustý. Dochuťte solí a pepřem a zálivka je hotová.
  9. Vychladlou klobásu vyjměte, odstraňte fólii a ostrým nožem nakrájejte na pěkné mozaikovité plátky. Položte je na talíř, přidejte lžíci dresinku nebo z něj udělejte ozdobné kapky. Můžete ozdobit mikrozeleninou, sezamovými semínky nebo dokonce jedlými květy fialek – vznikne tak opravdu instagramová porce.

Tipy

  • Ricottu lze nahradit domácím měkkým tvarohem nebo nefalšovaným smetanovým tvarohem.
  • Pokrm vypadá obzvlášť efektně, pokud použijete zelený a fialový chřest.

Chřestový mozaikový předkrm je příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné gastronomické kouzlo. Je osvěžující, vypadá elegantně a vaše hosty upřímně potěší.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov