Foto: z veřejných zdrojů
Předkrm z chřestové mozaiky – příklad toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné gastronomické kouzlo
Když se na záhonech a trzích objeví šťavnatý zelený chřest, je čas využít příležitosti a překvapit své blízké pokrmem, který v sobě spojuje jednoduchost surovin a estetiku restaurace.
Předkrm Chřestová mozaika popsaný na stránce Ripaille Social Club je nejen elegantním doplňkem stolu, ale také skutečným gastronomickým zážitkem.
Recept
Složení:
- Zelený chřest 1 svazek
- Nora (mořská řasa) 10 listů
- Rýžový ocet 1 polévková lžíce. litr
- Olivový olej 1 polévková lžíce
- Sójová omáčka 1 polévková lžíce
- Sýr Ricotta (nebo nízkotučný smetanový sýr) 1 polévková lžíce.
- Sůl
- Pepř
Vaření
- Odřízněte spodní tvrdé části stonků chřestu (asi 2-3 cm).
- Chřest vařte 3 minuty v osolené vroucí vodě – zachováte tak jeho jemnou strukturu a jasně zelenou barvu.
- Ihned po uvaření přendejte chřest do mísy s ledovou vodou nebo pod tekoucí studenou vodu, aby se tepelná úprava zastavila.
- Smíchejte rýžový ocet, olivový olej a sójovou omáčku do hladké emulze. Vznikne tak aromatická zálivka, která dodá pokrmu orientální nádech.
- Oddělte měkké konce chřestu (asi 4-5 cm). Zbylé stonky potřete připraveným dresinkem.
- Poté zabalte několik stonků najednou do navlhčených norských listů a pevně je přitiskněte. Postup opakujte, dokud nezabalíte všechen chřest.
- Když jsou všechny minizávitky hotové, naskládejte je na jeden velký list nor’easteru a pevně je stočte jako klobásu. Vše zabalte do potravinářské fólie, abyste zajistili tvar, a dejte na 1 hodinu do lednice.
- V mixéru nebo ponorným mixérem ušlehejte špičky chřestu s ricottou. Přidejte několik lžic vody do požadované konzistence – dresink by měl být krémový, ale ne příliš hustý. Dochuťte solí a pepřem a zálivka je hotová.
- Vychladlou klobásu vyjměte, odstraňte fólii a ostrým nožem nakrájejte na pěkné mozaikovité plátky. Položte je na talíř, přidejte lžíci dresinku nebo z něj udělejte ozdobné kapky. Můžete ozdobit mikrozeleninou, sezamovými semínky nebo dokonce jedlými květy fialek – vznikne tak opravdu instagramová porce.
Tipy
- Ricottu lze nahradit domácím měkkým tvarohem nebo nefalšovaným smetanovým tvarohem.
- Pokrm vypadá obzvlášť efektně, pokud použijete zelený a fialový chřest.
Chřestový mozaikový předkrm je příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skutečné gastronomické kouzlo. Je osvěžující, vypadá elegantně a vaše hosty upřímně potěší.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.