Foto: z veřejných zdrojů
Především pečení mrkve a cibule dodá každému pokrmu zvláštní chuť a jemnou vůni.
Právě pečená mrkev s cibulí se přidává téměř do každého teplého jídla. Tento proces sice nevyžaduje mnoho času, ale je třeba vědět, že nejprve je třeba mrkev nebo cibuli osmažit, píše TSN.ua.
Proč je třeba smažit mrkev a cibuli?
Pražení mrkve a cibule dodá každému pokrmu zvláštní chuť a jemnou vůni. I kdyby samotný pokrm nedopadl podle vašich představ nebo plánů, použití mrkve mu dodá trochu koření a cibule zase nádech karamelizace. Jinými slovy, pečení je skvělý způsob, jak skrýt své chyby při vaření.
A cibule a mrkev se také opékají, aby zvýraznily chuť hlavní složky pokrmu. Například maso. Také takové smažení jednoduše vypadá esteticky. Zejména u prvních chodů. Polévka díky mrkvi získá sytě oranžovou barvu.
Co tedy smažit dřív, mrkev nebo cibuli.
Názory kuchařů se v této věci různí. Někteří nejprve na pánvi 4-5 minut na mírném ohni smaží cibuli, míchají ji a pak přidají mrkev a další zeleninu podle chuti. Tento způsob není špatný. Je však třeba mít na paměti jednu nuanci. Když se cibule vaří s jinou zeleninou (stejnou mrkví), pak se uvolní hodně vlhkosti. Pokud vezmete malou pánev a budete vše vařit pod pokličkou, cibule bude mokrá a příliš měkká.
Pára, která při vaření stoupá, je hlavním důvodem, proč se cibule smaží jako první, nebo proč se obě potraviny smaží zvlášť. Pokud je na pánvi dostatek místa na opečení veškeré zeleniny spolu s cibulí a pánev nepřikrýváte pokličkou, můžete je vařit společně.
Zkušení kuchaři se domnívají, že je lepší smažit cibuli jako první, aby byla zlatavá a křupavá. A pak teprve mrkev. Je samozřejmě lepší, pokud je to možné, vařit je v různých nádobách. Pečeně se pak přidává k hlavnímu jídlu v poslední fázi vaření.
Mnozí se také ptají, proč je lepší nejprve osmažit cibuli a pak teprve maso. Odpověď je velmi jednoduchá: maso také vlivem vysoké teploty uvolňuje mnoho šťáv. Ty kazí chuť cibule a změkčují ji. Výsledkem bude spíše dušený než smažený pokrm.
Jak osmažit cibuli a jak moc ji osmažit, aby byla chutná?
Zde záleží na tom, jak moc jste pánev rozpálili. Obvykle to trvá 1-3 minuty.
Jak dlouho se peče mrkev?
Pokud je hrnec již rozehřátý, trvá příprava 5-6 minut. Tuto zeleninu můžete osmažit na rostlinném oleji z cibule. Chuť sravy bude tímto způsobem mnohem lepší.
Je velmi důležité, aby se srawa neudělala příliš sladká (zkaramelizovaná) nebo hořká, proto je třeba pokrm důkladně míchat a hlídat oheň.