Borůvkový koláč: recept na chutné pečení

Foto: z otevřených zdrojů

Výsledkem je vlhký, měkký a chuťově výrazný koláč, který se bude hodit k ranní kávě i večernímu posezení s přáteli.

Když je venku pošmourno nebo chcete své blízké potěšit něčím výjimečným, přichází na pomoc pečení. Ale ne ledajaké pečení, nýbrž voňavý borůvkový koláč, který v sobě spojuje jemnost, lehkou kyselost bobulí a bohaté tóny másla.

Tento recept je skutečným pokladem. Podělila se o něj autorka stránky Baked by Laora, která jemnému pečení rozumí. Výsledkem je vlhký, měkký a chuťově výrazný koláč, který se skvěle hodí k ranní kávě nebo na večerní posezení s přáteli.

Recept

Složení

Na těsto

  • Velká vejce (pokojové teploty) 3 ks.
  • Cukr 180 g
  • Máslo (změklé) 180 g
  • Mouka 190 g
  • Řecký jogurt nebo zakysaná smetana 3 polévkové lžíce.
  • Kypřící prostředek 1,5 lžičky
  • Jedlá soda ½ lžičky prášku do pečiva
  • Mražené borůvky (lze použít i čerstvé borůvky) 200 g
  • Mouka (na borůvky) 1 lžička

Na krém

  • Mascarpone 200 g
  • Borůvkový džem nebo marmeláda 1 polévková lžíce. l

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 185 °C. Připravte si zapékací misku. Vyložte ji pergamenovým papírem.
  2. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo a cukr mixérem (3-4 minuty, dokud nevznikne lehký krém). Poté přidejte vejce jedno po druhém a po každém z nich šlehejte 30 sekund.
  3. Přidejte řecký jogurt nebo zakysanou smetanu – díky této přísadě bude dort křehčí a vlhčí. Směs opět vyšlehejte do hladka.
  4. Prosejeme mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přidáme k tekuté směsi. Opatrně promíchejte stěrkou nebo mixérem na nejnižší rychlost.
  5. Borůvky (čerstvé nebo mražené, nenechte je rozmrazit) posypte 1 lžičkou mouky – díky tomu nebudou při pečení klesat ke dnu. Jemně vmíchejte bobule do těsta.
  6. Těsto přeneste do formy, povrch lehce zarovnejte. Pečte 45-60 minut. Zkontrolujte dřevěnou špejlí: měla by být suchá nebo s několika drobky.
  7. Koláč nechte 10-15 minut ve formě, poté jej opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Mascarpone krém

Tento koláč je skvělý sám o sobě, ale pokud z něj chcete udělat sofistikovanější dezert, podávejte ho se smetanou.

Příprava krému

  • Smíchejte mascarpone a borůvkový džem.
  • Vyšlehejte vidličkou nebo mixérem do jemné konzistence.
  • Podávejte na plátcích dortu.

Tipy

  1. Jogurt lze nahradit zakysanou smetanou, kefírem nebo i 10-15% smetanou.
  2. Skladování: Hotový koláč vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 3-4 dny nebo ho lze zmrazit.

Voňavé tóny borůvek, jemná struktura a krémový krém z mascarpone – v každém soustu tohoto koláče okouzlí vaše chuťové pohárky a vy rozhodně neodoláte dalšímu kousku.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov