Foto: z otevřených zdrojů
Výsledkem je vlhký, měkký a chuťově výrazný koláč, který se bude hodit k ranní kávě i večernímu posezení s přáteli.
Když je venku pošmourno nebo chcete své blízké potěšit něčím výjimečným, přichází na pomoc pečení. Ale ne ledajaké pečení, nýbrž voňavý borůvkový koláč, který v sobě spojuje jemnost, lehkou kyselost bobulí a bohaté tóny másla.
Tento recept je skutečným pokladem. Podělila se o něj autorka stránky Baked by Laora, která jemnému pečení rozumí. Výsledkem je vlhký, měkký a chuťově výrazný koláč, který se skvěle hodí k ranní kávě nebo na večerní posezení s přáteli.
Recept
Složení
Na těsto
- Velká vejce (pokojové teploty) 3 ks.
- Cukr 180 g
- Máslo (změklé) 180 g
- Mouka 190 g
- Řecký jogurt nebo zakysaná smetana 3 polévkové lžíce.
- Kypřící prostředek 1,5 lžičky
- Jedlá soda ½ lžičky prášku do pečiva
- Mražené borůvky (lze použít i čerstvé borůvky) 200 g
- Mouka (na borůvky) 1 lžička
Na krém
- Mascarpone 200 g
- Borůvkový džem nebo marmeláda 1 polévková lžíce. l
Příprava
- Předehřejte troubu na 185 °C. Připravte si zapékací misku. Vyložte ji pergamenovým papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo a cukr mixérem (3-4 minuty, dokud nevznikne lehký krém). Poté přidejte vejce jedno po druhém a po každém z nich šlehejte 30 sekund.
- Přidejte řecký jogurt nebo zakysanou smetanu – díky této přísadě bude dort křehčí a vlhčí. Směs opět vyšlehejte do hladka.
- Prosejeme mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a přidáme k tekuté směsi. Opatrně promíchejte stěrkou nebo mixérem na nejnižší rychlost.
- Borůvky (čerstvé nebo mražené, nenechte je rozmrazit) posypte 1 lžičkou mouky – díky tomu nebudou při pečení klesat ke dnu. Jemně vmíchejte bobule do těsta.
- Těsto přeneste do formy, povrch lehce zarovnejte. Pečte 45-60 minut. Zkontrolujte dřevěnou špejlí: měla by být suchá nebo s několika drobky.
- Koláč nechte 10-15 minut ve formě, poté jej opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Mascarpone krém
Tento koláč je skvělý sám o sobě, ale pokud z něj chcete udělat sofistikovanější dezert, podávejte ho se smetanou.
Příprava krému
- Smíchejte mascarpone a borůvkový džem.
- Vyšlehejte vidličkou nebo mixérem do jemné konzistence.
- Podávejte na plátcích dortu.
Tipy
- Jogurt lze nahradit zakysanou smetanou, kefírem nebo i 10-15% smetanou.
- Skladování: Hotový koláč vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 3-4 dny nebo ho lze zmrazit.
Voňavé tóny borůvek, jemná struktura a krémový krém z mascarpone – v každém soustu tohoto koláče okouzlí vaše chuťové pohárky a vy rozhodně neodoláte dalšímu kousku.
Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.