Jak připravit španělskou omáčku Romesco

Foto: z otevřených zdrojů

Omáčka Romesco je snadný způsob, jak zpestřit jídelníček a dodat i obyčejným pokrmům chuť jako v restauraci.

Pokud hledáte nový kulinářský akcent k rybám, masu nebo zelenině, nehledejte nic jiného než Romesco, aromatickou a pikantní omáčku ze slunného Katalánska.

Omáčka Romesco kombinuje pečenou zeleninu, ořechy, olivový olej a trochu octa. Foodbloger Eric Lahuerta se na své stránce podělil o návod na přípravu autentického receptu, který lze snadno přizpůsobit pro domácí vaření.

Recept

Složení

  • Zralá rajčata 6 ks
  • Česnek 2 hlavy
  • Olivový olej 120 ml
  • Mandle (opražené nebo syrové) 100 g
  • Lískové oříšky (mohou být lehce opražené podle chuti) 100g
  • Sladká červená paprika a špetka uzené papriky 2 polévkové lžíce.
  • Sherry ocet (nebo bílý vinný ocet) 1 polévková lžíce.
  • Sůl
  • Pepř

Vaření

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Omyjte rajčata a rozpulte hlavičky česneku (neloupejte je).
  3. Vše položte na plech vyložený pergamenem. Pečte 30-35 minut, dokud zelenina nezměkne a česnek nezezlátne.
  4. Zeleninu nechte mírně vychladnout.
  5. Oloupejte slupku z rajčat (po upečení jde snadno dolů). Z pečeného česneku vymačkejte dužinu – bude sladká, měkká a aromatická.
  6. Do mísy mixéru vložte oloupaná pečená rajčata, dužinu z česneku, ořechy, sladkou červenou papriku a špetku uzené papriky, octa sherry, soli a pepře.
  7. Začněte sekat a postupně přilévejte olivový olej – dokud nezískáte krémovou, hladkou strukturu.

S čím podávat omáčku Romesco

  • K rybám: klasika katalánské kuchyně – dorado nebo mořský vlk z Romesca.
  • K masu: pečené kuře nebo telecí se skvěle hodí s omáčkou z ořechů a zeleniny.
  • Zelenina: zapečené lilky, cukety, květák.
  • Dip omáčka: podávejte s chlebem, toasty nebo krutony jako aperitiv.
  • Jako základ pro sendviče nebo hamburgery.

Omáčku lze ve vzduchotěsné nádobě skladovat v lednici až 5-7 dní. Lze ji po částech zmrazit (např. ve formičkách na led) – vhodné pro pozdější použití k rychlým jídlům.

Omáčka Romesco představuje snadný způsob, jak zpestřit jídelníček a dodat i obyčejným pokrmům restaurační příchuť. Její chuť – jasná, sytá, pikantní – zanechává příjemný dojem a nutí vás toužit po další.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov