Foto: z otevřených zdrojů
Omáčka Romesco je snadný způsob, jak zpestřit jídelníček a dodat i obyčejným pokrmům chuť jako v restauraci.
Pokud hledáte nový kulinářský akcent k rybám, masu nebo zelenině, nehledejte nic jiného než Romesco, aromatickou a pikantní omáčku ze slunného Katalánska.
Omáčka Romesco kombinuje pečenou zeleninu, ořechy, olivový olej a trochu octa. Foodbloger Eric Lahuerta se na své stránce podělil o návod na přípravu autentického receptu, který lze snadno přizpůsobit pro domácí vaření.
Recept
Složení
- Zralá rajčata 6 ks
- Česnek 2 hlavy
- Olivový olej 120 ml
- Mandle (opražené nebo syrové) 100 g
- Lískové oříšky (mohou být lehce opražené podle chuti) 100g
- Sladká červená paprika a špetka uzené papriky 2 polévkové lžíce.
- Sherry ocet (nebo bílý vinný ocet) 1 polévková lžíce.
- Sůl
- Pepř
Vaření
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Omyjte rajčata a rozpulte hlavičky česneku (neloupejte je).
- Vše položte na plech vyložený pergamenem. Pečte 30-35 minut, dokud zelenina nezměkne a česnek nezezlátne.
- Zeleninu nechte mírně vychladnout.
- Oloupejte slupku z rajčat (po upečení jde snadno dolů). Z pečeného česneku vymačkejte dužinu – bude sladká, měkká a aromatická.
- Do mísy mixéru vložte oloupaná pečená rajčata, dužinu z česneku, ořechy, sladkou červenou papriku a špetku uzené papriky, octa sherry, soli a pepře.
- Začněte sekat a postupně přilévejte olivový olej – dokud nezískáte krémovou, hladkou strukturu.
S čím podávat omáčku Romesco
- K rybám: klasika katalánské kuchyně – dorado nebo mořský vlk z Romesca.
- K masu: pečené kuře nebo telecí se skvěle hodí s omáčkou z ořechů a zeleniny.
- Zelenina: zapečené lilky, cukety, květák.
- Dip omáčka: podávejte s chlebem, toasty nebo krutony jako aperitiv.
- Jako základ pro sendviče nebo hamburgery.
Omáčku lze ve vzduchotěsné nádobě skladovat v lednici až 5-7 dní. Lze ji po částech zmrazit (např. ve formičkách na led) – vhodné pro pozdější použití k rychlým jídlům.
Omáčka Romesco představuje snadný způsob, jak zpestřit jídelníček a dodat i obyčejným pokrmům restaurační příchuť. Její chuť – jasná, sytá, pikantní – zanechává příjemný dojem a nutí vás toužit po další.