Foto: z otevřených zdrojů
Kopřivový nálev je skutečným přírodním elixírem pro rostliny
Zkušení majitelé často používají plevel k přípravě organického hnojiva, kterým záhony zalévají. Toto hnojivo pomáhá rostlinám rychle růst a tvořit velké plody.
Nálev z kopřiv je pro rostliny skutečným přírodním elixírem. Zahrádkáři kopřivy aktivně využívají jako organické hnojivo a prostředek ochrany proti chorobám a škůdcům. Pravidelné používání tohoto hnojiva má pozitivní vliv na růst, vývoj a odolnost rostlin.
Jaké jsou výhody kopřivového nálevu pro zeleninu?
- Urychluje růst rostlin. Kopřivy obsahují velké množství dusíku, který stimuluje vývoj zelené hmoty, zejména u mladých sazenic.
- Zlepšuje složení půdy. Nálev obohacuje půdu o mikroprvky, zlepšuje její strukturu a podporuje aktivní vývoj kořenového systému zeleninových plodin.
- Chrání před hmyzími škůdci. Rostliny ošetřené nálevem jsou méně napadány mšicemi, roztoči a jiným hmyzem. Kopřiva má přirozené insekticidní vlastnosti.
- Pomáhá v boji proti chorobám. Antiseptické vlastnosti kopřivy pomáhají potlačovat houbové infekce, jako je například plíseň.
- Zvyšuje výnosy plodin. Pravidelné podávání nálevu posiluje imunitu rostlin, což má pozitivní vliv na množství a kvalitu plodů.
- Podporuje prospěšnou mikroflóru. Organické látky obsažené v kopřivovém hnojivu podporují rozvoj prospěšných mikroorganismů v půdě a zlepšují její úrodnost.
Jak připravit kopřivový nálev pro pěstování zeleniny
Složení:
- čerstvé kopřivy – asi 1 kbelík (můžete použít listy a stonky, ale bez kořenů);
- voda – 10 litrů dešťové nebo temperované vody.
Způsob přípravy:
- Připravte nádobu. Vezměte velký plastový nebo dřevěný sud. Nepoužívejte kovovou nádobu, protože by došlo k oxidaci.
- Naplňte sud zelenou hmotou. Nasekejte čerstvé kopřivy a naplňte jimi asi polovinu sudu.
- Kopřivy naplňte vodou, nahoře nechte trochu místa, protože tekutina bude během kvašení stoupat.
- Vyluhujte. Nádobu přikryjte víkem nebo pytlovinou, ale ne hermeticky, nechte ji 10 dní stát. Nálev denně míchejte dřevěnou tyčinkou.
- Přecedíme. Když se objeví charakteristický zápach kvašení a tekutina ztmavne, znamená to, že je nálev hotový. Před použitím by se měl přecedit.
- Použití. Nálev zřeďte v poměru 1 litr nálevu na 10 litrů vody, zeleninové plodiny zalévejte pod kořenem jednou za 2 týdny. Pro postřik ředíme ještě slaběji: 1:20.
Je třeba vědět, že nálev z kopřiv nelze použít k výživě luštěnin – fazolí a hrachu. Přebytek dusíku obsažený v hnojivu jim může uškodit.