Infuze tohoto plevele – nejlepší hnojivo pro zeleninové plodiny: jak ji připravit

Foto: z otevřených zdrojů

Kopřivový nálev je skutečným přírodním elixírem pro rostliny

Zkušení majitelé často používají plevel k přípravě organického hnojiva, kterým záhony zalévají. Toto hnojivo pomáhá rostlinám rychle růst a tvořit velké plody.

Nálev z kopřiv je pro rostliny skutečným přírodním elixírem. Zahrádkáři kopřivy aktivně využívají jako organické hnojivo a prostředek ochrany proti chorobám a škůdcům. Pravidelné používání tohoto hnojiva má pozitivní vliv na růst, vývoj a odolnost rostlin.

Jaké jsou výhody kopřivového nálevu pro zeleninu?

  • Urychluje růst rostlin. Kopřivy obsahují velké množství dusíku, který stimuluje vývoj zelené hmoty, zejména u mladých sazenic.
  • Zlepšuje složení půdy. Nálev obohacuje půdu o mikroprvky, zlepšuje její strukturu a podporuje aktivní vývoj kořenového systému zeleninových plodin.
  • Chrání před hmyzími škůdci. Rostliny ošetřené nálevem jsou méně napadány mšicemi, roztoči a jiným hmyzem. Kopřiva má přirozené insekticidní vlastnosti.
  • Pomáhá v boji proti chorobám. Antiseptické vlastnosti kopřivy pomáhají potlačovat houbové infekce, jako je například plíseň.
  • Zvyšuje výnosy plodin. Pravidelné podávání nálevu posiluje imunitu rostlin, což má pozitivní vliv na množství a kvalitu plodů.
  • Podporuje prospěšnou mikroflóru. Organické látky obsažené v kopřivovém hnojivu podporují rozvoj prospěšných mikroorganismů v půdě a zlepšují její úrodnost.

Jak připravit kopřivový nálev pro pěstování zeleniny

Složení:

  1. čerstvé kopřivy – asi 1 kbelík (můžete použít listy a stonky, ale bez kořenů);
  2. voda – 10 litrů dešťové nebo temperované vody.

Způsob přípravy:

  • Připravte nádobu. Vezměte velký plastový nebo dřevěný sud. Nepoužívejte kovovou nádobu, protože by došlo k oxidaci.
  • Naplňte sud zelenou hmotou. Nasekejte čerstvé kopřivy a naplňte jimi asi polovinu sudu.
  • Kopřivy naplňte vodou, nahoře nechte trochu místa, protože tekutina bude během kvašení stoupat.
  • Vyluhujte. Nádobu přikryjte víkem nebo pytlovinou, ale ne hermeticky, nechte ji 10 dní stát. Nálev denně míchejte dřevěnou tyčinkou.
  • Přecedíme. Když se objeví charakteristický zápach kvašení a tekutina ztmavne, znamená to, že je nálev hotový. Před použitím by se měl přecedit.
  • Použití. Nálev zřeďte v poměru 1 litr nálevu na 10 litrů vody, zeleninové plodiny zalévejte pod kořenem jednou za 2 týdny. Pro postřik ředíme ještě slaběji: 1:20.

Je třeba vědět, že nálev z kopřiv nelze použít k výživě luštěnin – fazolí a hrachu. Přebytek dusíku obsažený v hnojivu jim může uškodit.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov