Foto: z veřejných zdrojů
Voňavý, s jemnou strukturou a jasnou chutí se hodí k lehkému zelenému salátu a sklence bílého vína.
Pokud hledáte lehký a výživný oběd nebo večeři, vyzkoušejte tento šikovný bezlepkový koláč s ricottou a chřestem.
Voňavý koláč s jemnou strukturou a jasnou chutí se skvěle hodí k lehkému zelenému salátu a sklence bílého vína. Ideální – jak pro hosty, tak pro útulný rodinný kruh. A recept se dozvíte na stránkách foodblogerky Amelie.
Recept
Složení
Na náplň
- Ricotta 250 g
- Tvrdý tvaroh 100 g
- Vejce 5 ks
- Mladý chřest 1 hrst
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
Pro základ
- Cizrnová mouka 150 g
- Olivový olej 40 ml
- Voda 60 ml
- Sůl ½ lžičky
Příprava
- Cizrnovou mouku smíchejte se solí. Přidejte olivový olej a vodu a vypracujte pružné těsto.
- Zabalte ho do potravinové fólie a nechte 15-20 minut v chladničce. Poté ho rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru a vložte do zapékací mísy.
- Chřestové stonky omyjte a odřízněte tvrdé špičky. Vařte v páře 5-7 minut – chřest by měl být stále křupavý.
- V samostatné míse smíchejte ricottu, strouhaný sýr, vejce, koření a muškátový oříšek. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Nalijte náplň na těsto, navrch položte chřest (páteří nebo podélně – podle chuti). Pečte při 180 °C 45 minut nebo dozlatova.
Nápady na servírování
- Teplé s rukolou nebo míchanými saláty
- Se lžící řeckého jogurtu nebo omáčkou pesto
- Jako snídaně nebo oběd do kanceláře, i když je studený.
Tento koláč vydrží v lednici až 3 dny a druhý den chutná lépe. A navíc ho můžete po porcích zmrazit a budete mít vždy po ruce výživnou svačinu.