Bezlepkový koláč s ricottou a chřestem: rychlý recept

Foto: z veřejných zdrojů

Voňavý, s jemnou strukturou a jasnou chutí se hodí k lehkému zelenému salátu a sklence bílého vína.

Pokud hledáte lehký a výživný oběd nebo večeři, vyzkoušejte tento šikovný bezlepkový koláč s ricottou a chřestem.

Voňavý koláč s jemnou strukturou a jasnou chutí se skvěle hodí k lehkému zelenému salátu a sklence bílého vína. Ideální – jak pro hosty, tak pro útulný rodinný kruh. A recept se dozvíte na stránkách foodblogerky Amelie.

Recept

Složení

Na náplň

  • Ricotta 250 g
  • Tvrdý tvaroh 100 g
  • Vejce 5 ks
  • Mladý chřest 1 hrst
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek

Pro základ

  • Cizrnová mouka 150 g
  • Olivový olej 40 ml
  • Voda 60 ml
  • Sůl ½ lžičky

Příprava

  1. Cizrnovou mouku smíchejte se solí. Přidejte olivový olej a vodu a vypracujte pružné těsto.
  2. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte 15-20 minut v chladničce. Poté ho rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru a vložte do zapékací mísy.
  3. Chřestové stonky omyjte a odřízněte tvrdé špičky. Vařte v páře 5-7 minut – chřest by měl být stále křupavý.
  4. V samostatné míse smíchejte ricottu, strouhaný sýr, vejce, koření a muškátový oříšek. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  5. Nalijte náplň na těsto, navrch položte chřest (páteří nebo podélně – podle chuti). Pečte při 180 °C 45 minut nebo dozlatova.

Nápady na servírování

  • Teplé s rukolou nebo míchanými saláty
  • Se lžící řeckého jogurtu nebo omáčkou pesto
  • Jako snídaně nebo oběd do kanceláře, i když je studený.

Tento koláč vydrží v lednici až 3 dny a druhý den chutná lépe. A navíc ho můžete po porcích zmrazit a budete mít vždy po ruce výživnou svačinu.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov