Foto: z otevřených zdrojů
Toto je nejlepší prostředek k rychlému oživení zvadlé a zažloutlé zeleniny.
Žloutnutí cibule a česneku na konci jara je velmi častým problémem, se kterým se potýká mnoho zkušených zelinářů. Ano, je to docela nepříjemný pohled, ale nenechte se rozčílit, protože problém je poměrně jednoduše řešitelný, pokud zelenině pomůžete včas. Tento prostředek pomůže oživit i velmi slabé rostliny a vrátí peří cibule a česneku zářivě zelenou barvu a zdravý vzhled.
Jak ošetřit česnek a cibuli, aby se žluté peří změnilo na zelené za 2 dny
Česnek a cibule obvykle žloutnou, když mají nedostatek živin. Pokud kořeny plodiny neposkytují dostatek živin, nadzemní část začne „hladovět“ a žloutnout.
Chcete-li zeleninovým plodinám vrátit jejich sílu, musíte jim dodat správné hnojivo. Právě toto hnojivo pomůže rychle oživit cibuli a česnek.
- Příprava hnojiva. K přípravě hnojiva potřebujete lžičku dusičnanu vápenatého, lžíci čpavku, lžíci suché hořčice a 10 litrů teplé vody. Všechny složky je třeba důkladně promíchat až do úplného rozpuštění a nechat hodinu louhovat.
- Jak správně aplikovat připravené hnojivo. Vzniklým roztokem je třeba hojně zalévat cibuli a česnek pod kořenem, aby se problém rychle odstranil. Hnojení se doporučuje provádět po dešti, kdy je půda dostatečně vlhká. Nebo před aplikací hnojiva záhony vydatně zalijte.
- Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Již za dva dny získá žluté peří sytě zelenou barvu a cibule a česnek začnou aktivně růst a vytvoří velké hlavy. Toto hnojivo může zachránit i velmi nemocné plodiny zeleniny.