Foto: z otevřených zdrojů
Lehké, chutné a vydatné – ideální pro rodinnou večeři nebo chutný, bezproblémový oběd.
Všichni máme rádi domácí řízky – chutné, řídké, aromatické. Ale klasika může být nudná. Proto vám poradíme, jak připravit kuřecí řízky s rajčaty, sýrem a bylinkami – pokrm, který se stane vaší oblíbenou variantou na každý den i na sváteční stůl.
Tento recept je skutečným objevem. Minimum ingrediencí, maximum chuti, lehká struktura a lahodná zlatavá kůrčička. Navíc je vhodný i pro ty, kteří dodržují vyváženou stravu. Jak uvařit tyto lahodné řízky se dozvíte na stránce samura_cooking.
Recept
Složení:
- Kuřecí řízek 350-400 g
- Středně zralá rajčata 2 ks
- Vejce 2ks.
- Zelený pepř 1 ks.
- Čerstvý kopr nebo petržel 1 hrstka
- Pšeničná mouka 3-4 polévkové lžíce
- Nastrouhaný sýr (tvrdý, polotvrdý nebo i mozzarella) 100 g
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Rostlinný olej
Příprava
- Nakrájejte kuřecí řízky a rajčata (slupku můžete odstranit jejich předchozím povařením) na malé kostičky. Nesekejte je v mixéru – ručním sekáním získáte pěknou strukturu.
- Papriky oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Kopr nebo petrželku nasekejte nožem.
- Ve velké míse smíchejte: kuřecí maso, nakrájená rajčata, papriky, nasekané bylinky, vejce, mouku, strouhaný sýr, sůl a pepř.
- Lžící nebo rukama dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Nádivka by měla být lepkavá, ale ne řídká. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky.
- Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje.
- Lžící nebo rukama tvarujte kotlety přímo na pánvi.
- Smažte z obou stran dozlatova – asi 3-4 minuty z každé strany na středním ohni.
- V případě potřeby je přikryjte pokličkou, aby se kotlety uvnitř dobře dusily.
Jak podávat
- S lehkým salátem z čerstvé zeleniny
- S bramborovou kaší, bulgurem nebo pohankou
- V pitě nebo burgeru – ideální na svačinu
- Jako teplé sendviče s jogurtem nebo česnekovou omáčkou.
Lehké, chutné a vydatné – ideální pro rodinnou večeři nebo chutný oběd bez starostí. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. A nezapomeňte udělat dvojitou dávku, protože zmizí ze stolu raz dva.