Foto: z otevřených zdrojů
Jako velmi důležité pravidlo lze zdůraznit časté míchání výrobků během vaření.
Zdálo by se, že co může být jednoduššího než uvařit těstovinový pokrm? Ukazuje se však, že málokdo ví, jak tento výrobek správně uvařit. Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily, píše TSN.ua.
Přidejte trochu másla
Především, abyste těstoviny správně uvařili, musíte vzít dvakrát tolik vody. Hotové budou, až budou mírně měkké, ale ne zcela uvařené. Pokud vás ale zajímá otázka, jak uvařit těstoviny tak, aby se poté nelepily, vzpomeňte si na hlavní tajemství. Do vody přidejte několik lžiček rostlinného oleje a zamíchejte. A když se voda opět začne vařit, ztlumte teplotu.
Poté by se těstoviny měly vařit ještě 3-5 minut (v závislosti na druhu), slijte vodu a vychutnejte si lahodný pokrm.
Sledujte teplotu vody
Jakékoli těstoviny, bez ohledu na druh, by se měly házet pouze do vroucí vody. I když se chystáte vařit špagety nebo farfalle. Pokud to neuděláte, výrobky se okamžitě slepí a budou připomínat spíše kaši a nebudou chutné.
Kromě vzhledu tím utrpí i chuť výrobku.
Častěji míchejte pokrm
Jak vařit těstoviny, aby se nelepily? Jako velmi důležité pravidlo lze vyzdvihnout časté míchání výrobků během vaření. Když je přidáte do vroucí vody, začněte obsah hrnce energicky míchat, pak se škrob obsažený v těstovinách dostane ven. Právě tato látka přispívá k lepení výrobků a jejich přilnavosti ke stěnám hrnce. Čím déle budete pokrm míchat, tím lépe.
Pamatujte na sůl
Před přidáním těstovin byste měli vodu osolit. V ideálním případě by měla být osolená, když se začne vařit. Je také vhodné pamatovat na to, kolik koření přidat, aby byly těstoviny chutné. Na každý 1 litr vody dávejte maximálně 10 g soli.
Propláchněte těstoviny
Jakmile jste si jisti, že jsou těstoviny hotové, musíte vypnout varnou desku, rychle se zbavit přebytečné vody a přendat pokrm do cedníku. Poté je opláchněte vodou, abyste z nich smyli zbytky škrobu. Těstoviny se přestanou lepit a stanou se křehkými a chutnými.
Nepřikrývejte pánev víkem
Pokud vás zajímá, jak uvařit těstoviny tak, aby se neslepily, měli byste mít na paměti, že hrnec, ve kterém pokrm vaříte, není dovoleno přikrývat pokličkou. Pokud to uděláte, skončíte s jednou velkou hroudou těsta, protože se výrobky slepí dohromady.
Přidejte máslo
I když se vám podaří vyrobit křehké těstoviny, mohou se přilepit na talíř. Abyste tomu zabránili, musíte je potřít máslem. Zde je však velmi důležité pamatovat na jedno pravidlo – nepřidávejte tuhé máslo, je lepší ho nejprve rozpustit. I za studena zůstanou takové těstoviny pružné a neztratí svůj tvar.