Čokoládová roláda s tvarohem a třešněmi: recept z palačinkového těsta

Foto: z otevřených zdrojů

Zkuste si tento dezert připravit a možná se stane vaší oblíbenou rodinnou sladkou pochoutkou.

Pokud za oknem útulně šumí déšť a vaše duše si žádá něco lahodného a sladkého, je čas připravit čokoládovou palačinkovou roládu se sýrem a třešněmi.

Tento dezert je nejen krásou na talíři, ale také skutečnou gastronomickou náručí. Recept sdílený na stránce mil_alexx_pp je ideální na snídani, oběd nebo jako elegantní dezert na čajový dýchánek s kamarádkami.

Recept

Složení

Na čokoládové palačinky

  • Teplé mléko 330 ml
  • Pšeničná mouka 135 g
  • Kakao (25 g
  • Vejce 2 ks.
  • Máslo (rozpuštěné) 20 g
  • Cukr 20 g
  • Vanilkový cukr 5 g
  • Sůl

Na nádivku

  • Mražené nebo čerstvé vypeckované třešně 300 g
  • Cukr 2 lžíce
  • Kukuřičný škrob 2 polévkové lžíce. l
  • Zakysaný mléčný tvaroh 250 g
  • Smetanový tvaroh (mascarpone nebo Philadelphia) 100 g
  • Cukr 2 lžíce

Příprava

  1. V míse rozšlehejte vejce, přidejte oba druhy cukru a špetku soli.
  2. Přilijte polovinu teplého mléka. Poté postupně přidávejte mouku a kakao – neustále míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka, důkladně promíchejte. Těsto by mělo být homogenní a hladké.
  4. Palačinky smažte na nepřilnavé pánvi bez oleje: 1,5-2 minuty z jedné strany a dalších 15-30 sekund z druhé strany. Palačinky budou pružné a nebudou se trhat. Pokud se vám těsto zdá příliš husté – přidejte trochu více mléka. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte špetku mouky.
  5. V malém hrnci smíchejte třešně, cukr a škrob.
  6. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustnou. Třešně by měly pustit šťávu a směs by se měla změnit v hustou bobulovou směs. Nechte zcela vychladnout.
  7. V mixéru smíchejte tvaroh z kysaného mléka, smetanový tvaroh a cukr.
  8. Šlehejte, dokud nevznikne konzistence podobná pastě – smetana by měla být měkká, bez hrudek.
  9. Na potravinovou fólii nebo pergamen položte 5-6 palačinek, které se překrývají ve dvou řadách.
  10. Každou palačinku potřete tenkou vrstvou tvarohového krému.
  11. Do středu palačinky dejte v řadě třešňovou náplň.
  12. Pomocí potravinářské fólie opatrně srolujte palačinky do pevné rolády.
  13. Rolku zcela zabalte do potravinářské fólie a dejte ji do lednice alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
  14. Před krájením nechte roládu 10 minut v mrazáku.

Jak čokoládovou roládu podávat

  • Nakrájejte na 1,5-2 cm silné plátky.
  • Přidejte trochu šlehačky nebo kopeček zmrzliny.
  • Ozdobte lístkem máty, práškem nebo kousky čokolády.

Vyzkoušejte tento dezert a možná se stane vaší oblíbenou rodinnou sladkostí.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov