Foto: z otevřených zdrojů
Zkuste si tento dezert připravit a možná se stane vaší oblíbenou rodinnou sladkou pochoutkou.
Pokud za oknem útulně šumí déšť a vaše duše si žádá něco lahodného a sladkého, je čas připravit čokoládovou palačinkovou roládu se sýrem a třešněmi.
Tento dezert je nejen krásou na talíři, ale také skutečnou gastronomickou náručí. Recept sdílený na stránce mil_alexx_pp je ideální na snídani, oběd nebo jako elegantní dezert na čajový dýchánek s kamarádkami.
Recept
Složení
Na čokoládové palačinky
- Teplé mléko 330 ml
- Pšeničná mouka 135 g
- Kakao (25 g
- Vejce 2 ks.
- Máslo (rozpuštěné) 20 g
- Cukr 20 g
- Vanilkový cukr 5 g
- Sůl
Na nádivku
- Mražené nebo čerstvé vypeckované třešně 300 g
- Cukr 2 lžíce
- Kukuřičný škrob 2 polévkové lžíce. l
- Zakysaný mléčný tvaroh 250 g
- Smetanový tvaroh (mascarpone nebo Philadelphia) 100 g
- Cukr 2 lžíce
Příprava
- V míse rozšlehejte vejce, přidejte oba druhy cukru a špetku soli.
- Přilijte polovinu teplého mléka. Poté postupně přidávejte mouku a kakao – neustále míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
- Přidejte rozpuštěné máslo a zbytek mléka, důkladně promíchejte. Těsto by mělo být homogenní a hladké.
- Palačinky smažte na nepřilnavé pánvi bez oleje: 1,5-2 minuty z jedné strany a dalších 15-30 sekund z druhé strany. Palačinky budou pružné a nebudou se trhat. Pokud se vám těsto zdá příliš husté – přidejte trochu více mléka. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte špetku mouky.
- V malém hrnci smíchejte třešně, cukr a škrob.
- Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustnou. Třešně by měly pustit šťávu a směs by se měla změnit v hustou bobulovou směs. Nechte zcela vychladnout.
- V mixéru smíchejte tvaroh z kysaného mléka, smetanový tvaroh a cukr.
- Šlehejte, dokud nevznikne konzistence podobná pastě – smetana by měla být měkká, bez hrudek.
- Na potravinovou fólii nebo pergamen položte 5-6 palačinek, které se překrývají ve dvou řadách.
- Každou palačinku potřete tenkou vrstvou tvarohového krému.
- Do středu palačinky dejte v řadě třešňovou náplň.
- Pomocí potravinářské fólie opatrně srolujte palačinky do pevné rolády.
- Rolku zcela zabalte do potravinářské fólie a dejte ji do lednice alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
- Před krájením nechte roládu 10 minut v mrazáku.
Jak čokoládovou roládu podávat
- Nakrájejte na 1,5-2 cm silné plátky.
- Přidejte trochu šlehačky nebo kopeček zmrzliny.
- Ozdobte lístkem máty, práškem nebo kousky čokolády.
Vyzkoušejte tento dezert a možná se stane vaší oblíbenou rodinnou sladkostí.