Proč nejíme krůtí vejce: zemědělci dávají jednoduchou odpověď

Foto: z veřejných zdrojů

Krůtí vejce nejsou na trhu k vidění, protože jsou nerentabilní

Krůtí vejce jsou dokonale použitelná, ale nejsou pro nás dostupná, protože se nedostanou na trh. Důvodem je to, že jsou jednoduše nerentabilní, píše IFLScience.

Publikace uvádí, že v přírodě si krocan staví hnízdo na zemi na chráněném místě v lese. Vejce snáší po dobu dvou týdnů, přičemž každých 24 až 32 hodin snese jedno vejce. Výsledkem je obvykle snůška 9-13 vajec. To je pro divokého krocana více než dost, ale pro chovatele specializované na produkci vajec je to velmi málo.

Ve Spojených státech funguje asi 2 500 krocaních farem a zdálo by se, že by to mělo znamenat, že snášejí hodně vajec. Krůtí vejce však na trhu vidět nejsou, a to z toho prostého důvodu, že jsou ztrátová.

Zatímco slepice je schopna snášet vejce téměř denně, krocan je schopen snést vejce jednou za 32 hodin, což je frekvence, kterou farmáři považují za velmi nízkou pro komerční produkci vajec. Kromě toho se uvádí, že krocan potřebuje sedm měsíců, aby dosáhl věku snášky vajec, zatímco slepice pouze pět měsíců.

Krůty jsou také mnohem větší než slepice, takže jejich chov vyžaduje více prostoru a krmiva, což zvyšuje náklady. Pro zemědělce, kteří chtějí na vejcích vydělávat, jsou tedy krůty nevýhodnou alternativou.

Mezitím se uvádí, že krůtí vejce jsou naprosto vhodná ke konzumaci. Chovatelé potvrzují, že jsou chuťově velmi podobná slepičím vejcím, jen jsou o něco větší, mají silnější skořápky a hustší blány.

Nikča Jirkov/ author of the article

Ahoj! Jmenuji se Nikča Jirkov. Ráda sdílím jednoduché a užitečné tipy, které usnadňují každodenní život – od domácích vychytávek až po praktické rady.
Inspiraci čerpám ze života, internetu a samozřejmě z Pinterestu.

Pinterest | Facebook 😊

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Nikča Jirkov