Foto: z otevřených zdrojů
Dozrávání banánů urychluje etylen, který vylučují, proto je třeba produkci tohoto plynu regulovat.
Banány jsou oblíbeným ovocem mnoha lidí, ale jejich nevýhodou je, že již několik dní po zakoupení zhnědnou a změknou. Existují však tajemství, jak udržet banány déle čerstvé. Prozradil je deník Mirror.
Odbornice na potraviny Molly vysvětlila, že banány se začínají kazit hned po sklizni.
„Banány se sklízejí dva týdny předtím, než se dostanou do vašeho obchodu s potravinami. Přepravují se v chladicích kontejnerech určených ke kontrole množství etylenu, který banány ovlivňuje. Jakmile produkt dorazí, je uložen ve speciálních dozrávacích komorách ve skladu a poté je v chladírenských vozech dopraven do místního obchodu s potravinami,“ uvedla.
Moly vysvětlila, jak prodloužit trvanlivost banánů o sedm až 15 dní. Vyjmenovala tři způsoby.
1. Stonky zabalte do potravinové fólie
Banány by se nikdy neměly uchovávat ve váze s jiným ovocem – je to jedno z nejhorších míst pro jejich skladování. Všechny druhy ovoce totiž produkují etylen, který urychluje proces zrání. A když banány leží s jiným ovocem, uvolňuje se hodně etylenu – a banány velmi rychle dozrávají.
Aby se produkce etylenu zastavila a neovlivňovala produkty, měly by se stopky banánů zabalit do potravinářské fólie, fólie nebo papíru a skladovat odděleně od ostatního ovoce.
2. Banány položte na drátěný stojan nebo je na něm zavěste.
Jedním ze způsobů, jak udržet banány čerstvé, je oddělit je a umístit na stojan nebo je zavěsit, čímž se sníží množství etylenu v okolí ovoce.
„Etylen je těžší než vzduch. Pokud banány zvednete ze stojanu, etylen bude mít menší kontakt s ovocem, takže budou dozrávat pomaleji,“ ujistila Molly.
Při spojení banánů navíc hrozí větší riziko, že se pomačkají, což také může způsobit jejich rychlé zkažení.
3. uchovávejte banány v chladničce
Panuje mylná představa, že banány by se nikdy neměly skladovat v lednici, protože jejich slupka zčerná. Je však důležité vědět, že ovoce uvnitř zůstane čerstvé i přes svůj nevzhledný vzhled.
„Vzhledem k tomu, že banány jsou po celou dobu své dlouhé cesty do obchodu s potravinami skladovány v chladničce, je logické, že pokud je uložíte do domácí lednice – zůstanou zelené déle. Vaše domácí lednice je však mnohem chladnější než chladicí místnost, která se používá k přepravě ovoce a zeleniny. Chlad banánovou slupku poškodí a způsobí její zhnědnutí, ale banán uvnitř zůstane čerstvý,“ vysvětlil odborník.